Atemi
Voor veel mensen roept het woord atemi het beeld van een karateslag op, aangezien het doel van karate training erin bestaat de tegenstander te vernietigen met een vuistslag of een stamp.
Ik schrijf dit hoofdstuk omdat velen denken dat er in de studie van aikido geen plaats is voor atemi.
Het is een feit dat, in de huidige aikidobeoefening, atemi geweerd worden omwille van het risico de beginners te kwetsen, en ook om te vermijden dat men door de studie van atemi de moeilijker technieken zou gaan verwaarlozen. Nochtans hebben degenen die beweren dat in aikido geen atemi thuishoort, nog minder dan niks van aikido begrepen. Ueshiba Morihei Osensei definieerde aikido als volgt: “Aikido is er invliegen en er op slaan” (irimi en atemi). Alle technieken van aikido bevatten meerdere atemi.
Etymologisch gezien drukt ateru het idee uit de prijs van een stuk grond juist te kunnen schatten. Door uitbreiding krijgen we; precies plaatsen, op de juiste plaats terechtkomen, het doel raken. Het woord bevat dus het idee van succes. Mi betekent persoon of lichaam.
Atemi betekent het slaan naar vitale punten, om bewusteloosheid of dood te veroorzaken. Iemand oppervlakkig kwetsen of zelfs een been breken is geen atemi. Een aikido atemi wordt gebruikt om de intentie van de aanvaller te domineren, zijn aandacht en evenwicht te verbreken en het verloop van zijn handeling te verstoren. Van deze lichte atemi’s kan men overgaan naar de dodelijke atemi. Denk hierbij aan het mogelijk gebruik van een mes.
Als je de acupunctuurpunten bestudeert zoals ze tegenwoordig ontwikkelt worden, hoop ik dat je zal begrijpen dat de punten die genezing kunnen brengen, evengoed de dood kunnen veroorzaken. Dit is een goed voorbeeld dat aantoont dat alles een achterkant (ura) zowel als een voorkant (omote) heeft.
Uit “Aikido”, Nobuyoshi Tamura