Glima - Worstelen van de Vikings
In het tijdperk van de Vikings was de sport Glima erg populair in Noord-Europa. In Glima is slaan en stampen verboden, en de worstelaars dragen een speciale gordel (zoals in Sumo) waaraan ze elkaar vastgrijpen. In een Glima wedstrijd draaien de twee vechters rond elkaar en proberen elkaar te doen vallen met technieken zoals beenvegen of lichaamsworpen. De wedstrijd is gedaan als een vechter op de grond valt. Er zijn 8 basistechnieken, maar deze kunnen eindeloos gecombineerd worden.
Glima is de nationale sport van Ijsland. De sport is bijna volledig verdwenen in andere landen omdat de praktijk door de kerk als heidens werd beschouwd. Dit standpunt werd in Ijsland nooit aanvaard, omdat Glima er als bevorderlijk voor moraal en geestelijke ontwikkeling werd beschouwd.
De sport kan door alle leeftijden, en door beide geslachten beoefend worden. In de Noorse sagen wordt een kamp beschreven tussen een man en een vrouw die verschillende dagen duurde, en onbeslist eindigde (in de sagen wordt meestal wel wat overdreven).
Basisregels van Glima
De twee worstelaars(glimumenn) staan bijna rechtop, elk een beetje links van de ander in een licht wijde stand met de rechtervoet iets vooruit. Ze kijken over elkaars rechterschouder, nooit naar de voeten omdat het de bedoeling is dat de worstelaars op het gevoel afgaan.
Zodra de worstelaars elkaar vastgegrepen hebben, beginnen ze naar hun rechterkant rond te stappen.
Op een signaal beginnen ze technieken toe te passen. Men probeert de ander zijn evenwicht te doen verliezen door een voet rond zijn voeten te haken. Men kan ook de tegenstander optillen en beletten dat hij weer op zijn voeten neerkomt.
In moderne glima competitie dragen de worstelaars speciale kleding (glimuföt),
bestaande uit speciale schoenen en een broek met kruisbescherming. Elke worstelaar
draagt drie leren gordels, een rond het middel en de andere rond de dijen. De
dijgordels zijn vastgemaakt aan de gordel rond het middel. De arena is een gladde
houten vloer. De worstelaars schudden elkaar de hand als groet en nemen met
de rechterhand de gordel rond het middel, en met de linker de dijgordel vast.
Pas dan kan de wedstrijd beginnen.