Muso Jikiden Eishin-Ryu
Eli Steenput
Iaijutsu is de 450 jaar oude kunst van Japans zwaardvechten. In iaijutsu beginnen technieken met het zwaard nog in de schede, waardoor het verschilt van kendo of kenjutsu, waar het zwaard reeds getrokken is wanneer men de vijand ontmoet. Het trekken van het zwaard wordt gecombineerd met het snijden van de vijand in een vloeiende en krachtige beweging. Het combineren van deze twee bewegingen heet nukitsuke, de basis van iaijutsu. Deze ene beweging bepaalt de afloop van een confrontatie en moet daarom met perfekte concentratie worden uitgevoerd.
De tweede slag is niet meer dan het genadig afmaken van de reeds verslagen en gewonde vijand. Het zwaard wordt dan met een zwaai ontdaan van resterende stukken vijand, en tenslotte teruggebracht in de schede.
In de Eishin ryu trekt de beoefenaar van iai zijn zwaard enkel ter verdediging of ter uitvoering van een bevel van hogerhand. Het zwaard in de schede houden heeft echter ook enkele beperkte strategische voordelen, omdat een aantal bewegingen met een zeker verrassingselement kunnen uitgevoerd worden.
De Muso Jikiden Eishin-Ryu heeft een geschiedenis van 450 jaar. De naam betekent: "onovertroffen rechtstreekse afstamming Eishin stijl" en werd ontwikkeld door de zevende grootmeester, Hasegawa Eishin. De geschiedenis begint echter met Hayashizaki Jinsuke. Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu, werd geboren in 1546 of 1549 in een samurai familie van de heersende Minamoto clan. Toen zijn vader stierf in een duel, nam de jonge Hayashizaki zich voor de dood van zijn vader te wreken. Wetende dat hij sterk moest verbeteren om de moordenaar van zijn vader de baas te kunnen, trad hij in een shinto schrijn dat thans bekend is als Hayashizaki Jinja. Daar bleef hij 100 dagen mediteren en oefenen, waarna hij zijn vader wist te wreken. Zijn stijl raakte bekend als Shin Muso Hayashizaki-Ryu. Zelf gebruikte hij ook de naam Shimmei Muso ryu, en hij benadrukte sterk het spirituele aspect van de training.
De stijl gebruikte de tachi zwaarden uit de periode, die aan de gordel werden gehangen met de snijkant naar beneden. Ongeveer 50 jaar later trad een belangrijke evolutie op in het zwaardgebruik; zwaarden werden korter en minder gebogen, en werden in de gordel gedragen met de snijkant omhoog. Hierdoor moesten de technieken aangepast worden.
De aanpassingen door Hasegawa Eishin waren zo succesvol dat de stijl bekend raakte als Eishin-Ryu. Hoewel de huidige grootmeester in een ononderbroken lijn Hayashizaki Jinsuke opvolgt, zijn er verschillende afsplitsingen van de ryu. De tweede grootmeester van Eishin ryu, Tamiya Heibei, stichtte de Tamiya ryu.
Op het einde van de 18de eeuw trad een breuk op in de school nadat de 10de grootmeester Hayashi Yasudayu, en de 11de grootmeester Oguro Motoemon allebei kort na elkaar stierven in 1776. De school splitste in de Shimomura-ha en de Tanimura-ha, waarvan vandaag enkel de laatste nog bestaat.
Recenter, na de dood van 17de grootmeester Oe Masamichi in 1927, zetten twee van zijn leerlingen onafhankelijk de Tanimura-ha voort. Masaoka Kazumi werd beschouwd als de beste zwaardvechter, maar de documenten van de stijl vielen in handen van een student die Oe had bijgestaan in zijn strijd tegen kanker. Als gevolg zijn er nu twee takken die de traditie voortzetten.
Het was echter Masaoka Kazumi die Muso Jikiden Eishin-Ryu mocht vertegenwoordigen bij het opstellen van de Seitei Iai Kata voor de Zen Nippon Kendo Renmei. Masaoka's opvolger Narise Sakahiro was drie keer voorzitter van de Dai-Nippon Iaido Yaegaki-Kai, de belangrijkste iaido organisatie uit die tijd.
Miura Takeyuki werd geboren op 5 januari 1922 in Shimane-ken, Japan. Op zijn elfde leerde hij kendo in de Budo Senmon Gakko, een trainingsschool voor krijgskunsten. Miura Hanshi begon zijn studie van Muso Jikiden Eishin-Ryu Iaijutsu in 1959 onder Narise Sakahiro, later de 19de grootmeester, en onder de 18de grootmeester Masaoka Kazumi. Een jaar later begon Miura Hanshi training in Shindo Muso-Ryu Jodo onder Nakajima Asakichi, de belangrijkste leerling van de 25ste grootmeester van de school, Shimizu Takatsugu, van wie hij ook les kreeg.
Hierna begon Miura Hanshi de studie van Koryu Kakushu Bujutsu ("antieke samurai wapens") in 1965 onder de derde grootmeester van Enshin-Ryu, Kobashi Nikkan. Vanaf mei 1970 studeerde hij Kukishin-Ryu Bojutsu onder Kano Takehiko, 11de grootmeester van Yanagi-Ryu.
In 1975 richtte hij de Nippon Kobudo Jikishin-Kai op, waarvan de Hombu Dojo op de gronden van Yasaka Jinja ligt, in het Yasaka District van Neyagawa in Osaka.
Miura Hanshi heeft onder andere de 8ste dan in Koryu Kakushu Bujutsu van de Zen Nippon Kobudo Sogo Renmei en 9de dan Hanshi in iaido van de Dai-Nippon Butoku-Kai. Miura Hanshi kreeg in 1977 8ste dan in Toyama- Ryu Batto-jutsu, het moderne militaire zwaardvechten, zonder hierom te vragen of zelfs maar aan te sluiten bij de organisatie.
De Dai-Nippon Botuko-Kai heeft Miura Hanshi aangeduid als iincho voor Kobudo Shinsa, Kobudo Kenshu, en Taikai. In april 1985 benoemde de Butoku-Kai Miura Hanshi "Yushusho" (zeer gewaardeerd lid). Omwille van zijn gemeenschapswerk werd hij benoemd tot ereburgemeester van Kyoto in 1988 en eregouverneur van Kyoto-Fu in 1993.
De filosofie van Muso Jikiden Eishin-Ryu omvat vele aspecten, van ademhaling en evenwicht tot mentaliteit en focus. Zoals bij zovele Japanse dingen kunnen deze uiteenlopende delen slechts in het geheel begrepen worden. Het doel van iaijutsu is zeer simpel; overwinnen. Maar dit doel kan op zeer vele niveaus bereikt worden door de beoefenaar. Op het hoogste niveau probeert men te overwinnen door de eigen geest en persoonlijkheid zodanig te ontwikkelen en verfijnen, dat een vijand gewoon niet kan aanvallen en men overwint nog voordat het gevecht begint. Het iaido gezegde: "Kachi wa saya no naka ni ari" - overwinning komt met het zwaard in de schede.
Een belangrijke eigenschap wordt misschien nog best gedemonstreerd door Miura Takeyuki zelf. Ondanks zijn vele eerbetuigingen en verwezenlijkingen is hij buitengewoon bescheiden in het dagelijkse leven. Hij is altijd de eerste om te buigen, zelfs tegenover zijn jongste leerlingen die hard proberen om hem voor te zijn. Deze drang om de beleefdste te zijn kan dwaas lijken in westerse ogen, maar de invloed van dit voorbeeld op zijn leerlingen is groot, zij weten dat hij volgens Japanse normen gerechtigd is hun eerbiedigste buiging met niet meer dan een hoofdknik te beantwoorden.
Volgens Miura Hanshi is de belangrijkste waarde in het leven "shisei" - oprechtheid, dit leidt tot succes in alle aspecten van het leven. Oprechtheid begint met een oprechte ingesteldheid. Van daaruit zullen als vanzelf oprechte woorden en daden volgen.
Training in Muso Jikiden Eishin-Ryu Iaijutsu
WAZA ("Techniek")
Waza zijn individuele oefenvormen die de bewegingen van het lichaam en het zwaard aanleren tegen ingebeelde tegenstanders. Er zijn 42 waza en 10 kata in Muso Jikiden Eishin-ryu, en ze vormen het hoofdbestanddeel van de training.
KATACHI ("Oefenpatronen")
Dit zijn vastgelegde oefeningen per twee met een houten zwaard. Er zijn 10 katachi die voornamelijk juiste afstand en timing aanleren.
TAMESHIGIRI ("Test snijden")
Tameshigiri is het gebruik van een shinken (scherp zwaard) om een doel, meestal een opgerolde rieten mat, te snijden. Deze training laat toe de kwaliteit van de slagen met het zwaard bij te schaven.
De UFO die door Minamoto no Tomitsu werd neergeschoten boven het keizerlijk paleis was vermoedelijk een Japanse bolbliksem (hitodama). In de buurt van Japan bevinden zich vulkanische stofgeysers onder water die een sterke elektrische lading kunnen opwekken. Soms stijgen dan reuze bolbliksems van op de oceaanbodem omhoog, en zweven weg in de lucht. Normale bolbliksems zijn 10cm-1m groot en duren gemiddeld niet langer dan 5 seconden, maar Japanse hitodama zijn waargenomen van 6 meter groot en ze kunnen enkele uren zichtbaar blijven.