DE MEESTER EN ZIJN DRIE ZONEN
Pierre Janssens
Tsukahara Bokuden was een groot Ken-Jutsu meester, bekend in heel Japan, maar hij vond niemand aan wie hij zijn kennis kon doorgeven. Sommige mensen leerden wel een deel van zijn kunst. Kitabatake Tomonori, de gouverneur van Ise, leerde de meest geheime technieken, hitotsu-tachi genaamd. Op een dag was Tomonori bij Bokuden op bezoek, en ze besloten de waarde te testen van de drie aangenomen zonen van Bokuden.
De meester knipoogde naar zijn bezoeker en plaatste een houten hoofdkussen op de deur, zodat de eerste die de kamer zou binnenkomen het op zijn hoofd zou krijgen.
Terwijl ze praatten en thee dronken, riep de meester zijn oudste zoon, die onmiddellijk kwam. Alvorens de deur te openen, voelde hij de aanwezigheid van het kussen en de plaats waar het stond. Hij opende de deur op een kier, stak zijn linkerhand naar binnen om het kussen op te vangen en deed de deur verder open met zijn rechterhand. Terwijl hij de deur achter zich sloot, plaatste hij het kussen terug in de uitgangspositie, daarna kwam hij naar voren en groette de twee meesters.
Nadat hij zijn tweede zoon had geroepen, kwam deze zonder aarzelen binnen en toen hij het kussen bijna op zijn hoofd had gekregen, sprong hij opzij, zijn hand op zijn zwaard.
De derde zoon werd geroepen. Toen deze binnenkwam, trok hij meteen zijn zwaard en met één snelle beweging hakte hij het kussen in de lucht in twee.
Hoewel de jongste zoon vliegensvlug had gereageerd, had de oudste zoon de test doorstaan zonder zijn zwaard te trekken. Hoewel het de gewoonte was slechts één persoon in te wijden in een geheim, waren de meesters zo onder de indruk van de oudste zoon, dat ze voor hem een uitzondering maakten, en hij met Tomonori meeging om ingewijd te worden in de geheimen van hitotsu-tachi.
Over de aktiviteiten van de drie zonen na de dood van Bokuden in 1571 is niets bekend. Kitabatake Tomonori stierf op tragische wijze, vechtend tegen een overmacht van vijandelijke soldaten, toen zijn leger werd verslagen door Oda Nobunaga. Met zijn dood verdween de Shinto-ryu school van Tsukahara Bokuden en het geheim van hitotsu-tachi.
Het is best van meet af aan te mediteren temidden van conflict en verwarring. Een samurai in het bijzonder moet in staat zijn te mediteren tijdens het roepen van zijn strijdkreet. Tussen geweerschoten, vliegende lansen en geweld weerklinkt uw strijdkreet; het is op dit moment dat uw oefening van nut moet zijn. Wat heb je aan zazen oefening die een rustige plek vereist? Hoe aantrekkelijk de Boeddhistische leer ook is, de samurai moet alles verwerpen dat hij niet kan gebruiken op het moment van de strijdkreet.
Suzuki Shosan