YAWARA BUDO RYU
jiu jitsu
Betekenis: "meegaande technieken"
Het systeem van ju jutsu geeft toe aan de kracht van de aanval en nadat deze kracht is opgeheven komt de tegenaanval. Het zijn eenvoudige technieken die bijzonder doeltreffend gebruikt kunnen worden als zelfverdediging.
Geschiedenis
Ju jutsu gaat terug tot het door twisten verdeelde Japan van de 15'de en de 16'de eeuw. Oorspronkelijk had de ongewapende krijger weinig kans tegen de gewapende strijder met speer of zwaard. Nochtans werden in deze periode ongewapende technieken ontwikkeld om gebruikt te worden in combinatie met wapens, b.v. om een gewapende tegenstander gevangen te nemen of te ontwapenen. Deze technieken werden bekend onder de naam kumi-uchi.
In het Edotijdperk, onder het Tokugawa-Shogunaat, kende Japan een periode van relatieve vrede, waardoor de gewapende oorlogsvoering minder beoefend werd. De Kumi-Uchi werd aangepast om ongewapende aanvallers te lijf te gaan.
Deze nieuwe vormen werden aangeduid als: yawara, tai-jutsu, ju-jutsu. In die tijd werden deze technieken onderricht aan de militaire kaste (Bushi). Tijdens de Meii periode, wanneer de westerse invloed in Japan toenam, werden de ju jutsu scholen opengesteld voor de gewone burgers.
Een van de beste ju jutsu studenten was Jigoro Kano. als jonge man beoefende hij de technieken van de tenjin shinyo ryu en de kito ryu. (ryu = school) De eerste was beroemd om het gebruik van "ATEMI" slagen tegen de kwetsbare delen van het lichaam van de tegenstander, en de laatstgenoemde om zijn werptechnieken "NAGE". Jigoro Kano ontwikkelde deze technieken verder tot het moderne JUDO waar het wedstrijdelement werd aangewend om respect voor de tegenstander bij te brengen aan de beoefenaar.
Een andere meester in de Japanse gevechtstechnieken was Morihei Ueshiba, de ontwerper van het moderne aikido. Hij ontwikkelde deze gevechtskunst uit de oude technieken van de Daito ryu aiki jutsu, alsmede uit de gewapende gevechtstechnieken met het japanse zwaard "katana" en de speer "yari".
Meer nog dan Jigoro Kano besteedde Morihei Ueshiba aandacht aan de geestelijke aspecten van de beoefening van de vechtkunst. Zo legde hij vooral de nadruk op de beheersing van de geestelijke of innerlijke kracht "KI", om de tegenstander te doen inzien dat het nutteloos is om aan te vallen. Zijn ontwijktechnieken, verplaatsingen "TAI-SABAKI", en de soepele bewegingen samen met een juiste afstand "MAAI" scheppen een harmonie "AI" die doet denken aan mooie danspassen.
Techniek
Ju jutsu is gebaseerd op al deze bovenstaande principes.
MEEGAANDE TECHNIEKEN
Als de aanvaller de verdediger naar zich toetrekt, duwt de verdediger naar voren; als de aanvaller duwt dan trekt de verdediger. Op deze manier is de verdediger meegaand, hij geeft eerder toe aan de kracht die tegen hem gebruikt wordt dan dat hij er tegen vecht.
Het spreekt vanzelf dat bij een krachtmeeting de sterkste kracht wint, maar daar staat tegenover dat, als de kracht op de juiste manier wordt gebruikt, er geen verlies mogelijk is op grond van lichamelijke zwakte. Een lichamelijk zwakkere persoon kan als hij de juiste lichamelijke en geestelijke instelling heeft, een lichamelijk sterkere persoon de baas.
De technieken die u zal leren in de YAWARA BUDO RYU zullen u dit doen inzien.
Deze technieken bieden de mogelijkheid om een aanval te beantwoorden, hetzij er zelf een uit te voeren. Een schijnbeweging of een afleidende slag is de beste aanvalsopening en voor dit doel maakt men gebruik van "atemi" slagen. (atemi waza)
Atemi-slagen zijn gericht op een speciaal punt op het lichaam, naargelang het te treffen punt gebruikt men technieken met open of gesloten hand of de elleboog. Ook kniestoten en schoppen met de voet worden gebruikt, maar deze laatsten zijn zelden gericht boven lieshoogte.
Na de aanvallen met een bepaalde slag te hebben afgeleid, kan een kontrolegreep (kumi waza) of een worp (nage waza) worden uitgevoerd. Het principe van de hefboomkracht dient hier toegepast te worden, zodat men met weinig kracht de aanvaller kan beheersen of pijn kan bezorgen. Ter voltooiing kan, als de aanvaller is vastgehouden, een laatste klemgreep (katame) of verwurging (shime) worden uitgevoerd.
Tot slot
Het systeem van ju jutsu biedt de mogelijkheid om een persoon in bedwang te houden, zonder hem overdreven letsel te bezorgen, indien nodig, en dat is de reden waarom menige van deze technieken gebruikt worden als zelfverdediging.
Helaas bestaat er geen korte weg naar bekwaamheid en de persoon die de behoefte voelt om echt bekwaam te worden in zelfverdediging, moet het feit onder ogen zien dat hij of zij vele jaren van intensieve studie voor de boeg heeft.
De trainingen worden gegeven door Pierre JANSSENS die, reeds meer dan 30 jaar, een zeer ruime en lange ervaring heeft, in verschillend Budo-diciplines zoals JUDO, AIKIDO en JU JUTSU. (Maandag en Vrijdag avond in het sportcentrum van Ternat)
Vitale punten van het lichaam
Het menselijk lichaam telt meer dan 80 vitale punten. Deze kunnen indien geslagen met een atemi (slag) al naar gelang het getroffen punt, de manier en de kracht van de atemi een hevige pijn, een flauwte en zelfs de dood veroorzaken.
De kennis van de atemi werd door accupunctuurspecialisten in China ontwikkeld. Later werd ze hernomen door de Shaolinmonniken, die haar in de studie en de beoefening van het Shaolin Chuan Fu (Chinese boxen) invoerden.
Uitgaande van het principe, dat het beter is enkele basispunten perfect te kennen en deze op een doeltreffende manier aan te vallen, i.p.v een heleboel punten vaag te situeren, zal de beoefenaar in een eerste fase de eenvoudigst te bereiken punten, waarvan de anatomische oppervlakte groot is, bestuderen. Als immers op een welbepaald punt van de rug van de hand een druk wordt uitgeoefend of een slag, geplaast tussen de 5° en 6° ruggewervel een trauma kan veroorzaken, is het noodzakelijk de exacte plaats van deze vitale punten tot op de millimeter nauwkeurig te kennen.
In die zin zal de beoefenaar zich concentreren op:
het gezicht-
schedel - ogen - oren - slapen - basis van de neus - punt van de kin - halsader - strottehoofd
de voorste middelijn -
hart - zonnevlecht - maag - teelballen
het achterhoofd-
schedel - nek - nier - staartbeen
Deze reeks biedt al een enorm aantal uren oefening.
Bij de toepassing van Jiu-Jitsu tegenover een aanval van een of meer personen, is het van vitaal belang zijn tegenstanders in de kortst mogelijke tijd uit de schakelen, en dit met zo weining mogelijk energieverbruik voor een maximale doeltreffendheid. De kennis van de vitale punten van het lichaam en de beste manier ze te raken, zal u niet enkel toelaten dit resultaat te bereiken, maar u bovendien ook leren uw eigen zwakke punten te beschermen en ze niet bloot te stellen aan de slagen van de tegenstander.
Het is vanzelfsprekend, dat er tijdens de lessen op gelet wordt dat de partner geen lichamelijk letsel wordt toegebracht. De aanvallen zullen geheel onder controle zijn en aangepast aan de gevoeligheid van het te raken punt.
P. JANSSENS, Z.G 1° Dan
Bibliografie
Atémis et Jiu-Jitsu - Robert Lasserre - Editions Judo, quai de Tournis, 120 - Toulouse
Le Ju-Jitsu - Jean Luc et Jean François Masnières - Editions Solar
Le Judo - Luis Robert - Editions Gérard & C° - Verviers (Belgique)